Ubat untuk ibu yang menyusukan

mommies sekalian
ceritanya begini taw
pada hari Sabtu lepas, Za msg ku
dia wisau adik (anak bongsu dia) muntah2 tiap kali breastfeed
tiap kali tau kalian…kalau minum ebm tak pula muntah

masa za beritahu ku tu, otakku cam takleh memproses
ku dok terfikir “adik Galaktosemia kah?”
Galactosemia is a rare genetic metabolic disorder which affects an individual’s ability to properly metabolize the sugar galactose (yang terkandung di dalam susu ibu)
tapi masa sepanjang za berpantang, tak pernah pula jadi begini
maka za pun bersiap2 mahu ke klinik
sepanjang hari Sebtu lepas, tiap kali adik minum direct dari breast
adik akan muntah (siap keluar dari hidung)
tapi adik aktif tersenyum senyum bermain!

hasil selidikan doktor, doktor sahkan ubat yang sedang za makan
tiada sesuai utk ibu yang menyusukan
dan akan menyebabkan baby muntah muntah
berikut adalah ubat selsema & batuk yang za ambil
 

untuk ibu ibu yang menyusukan
jika anda selsema mahupun batuk
ubat yang boleh hanyalah Piriton (ubat selsema)
dan zecuff (ubat batuk)

jadi sementara badan za menyingkirkan kesan ubat batuk & selesema di atas (Bena Expectorant & Carinox)
adik terpaksa minum ebm dan susu za yang diperah pada hari Sabtu & Ahad perlu dibuang
kasian adik…tengok dia mengadu dgn kakak
yang dia nak bergayut dengan ibu…tanak minum botol 🙁 
(acik sensintip sikit dengan budak budak neh…) 

untuk cerita lanjut daripada tuan punya badan, sila ke sini

 

5 comments

  • Aimi

    su….semalam azra makan carinox….mcamana ni????? ada effect kat baby???
    ——-
    azra : dah cakap on the phone kan dear, yang carinox tu boleh menyebabkan baby demam dan muntah2 🙂

  • Aimi

    carinox memang x sesuai untuk BF. Terlupa & termakan dan menyebabkan baby ku pun turut muntah. sasib baik hanya sekali. Alhamdulillah….
    ———
    azra:babymu muntah juga ye? kepada ibu2 lain yang menyusukan anak, hati2 ya semasa mendapat preskripsi dari doktor..

  • iranatrah

    sue, ira ada low blood presure, then doc ckp elok byk minum 100+……xpe ke ira minum tu? any advice su…..? setakat ni ira minum xde nmpk ape2 effect kat baby…..tp x tau la dalaman nyer…..

    Salam Ira : Sue tak pasti mengenai minuman 100+ dan kesannya kepada ibu yang low blood pressure.

  • wildakhazis

    dulu baca entry ni x brapepaham.skarang baru paham. hehe.

    carinox kandungan pseudoephedrin dia memang sgt tinggi. selalunya diberi utk customers yg mengadu mkn ubat lain x sembuh2. piriton on the other hand sgt mild. tu sbb kena mkn 3 kali sehari sedangkan carinox sekali sehari je. piriton juga diberi pd kanak2 sekolah rendah yg xmo ubat air.

    ubat batuk bena pula memang kuat.carinox and bena adalah 2 recorded item yg pembelinya perlu tunjukkan ic utk kami record setiap kali beli utk mengelakkan salah guna pada mat2 gian.

    sgt terkejut bila Dr beri ubat2 ni pd ibu menyusu. ayg tgk budak2 sekolah rendah skrg ni pun dpt ubat2 dos2 tinggi dr Dr, baby2 diberi krim yg ada steroid. bila ibu2 dtg nk beli ubat2 tu kat farmasi, kami xnk bg, kami pulak yg kena marah. bila kami syorkn tukar ubat/krim, dan kesannya kurang, diorng dtg balik maki2 kami. padahal normalla, bila ubat tu mild, sesuai utk kanan2 n baby, tentula kesannya slow sikit. tp yg penting selamat n x memudaratkan kan?

    and 1 more thing, tips for semua ibu2 menyusu, jika ke farmasi utk beli ubat, make sure beritahu jurujual/farmasist tu yg anda menyusu ye. mengandung apatah lg. 🙂
    ok tetiba serius pulak. hehehe

    Terima kasih di atas tips oleh KhazisPharma!

  • shawalni

    sue..wani ada amik ubat antibiotik (apa tah nama ubat tu) last week..skrg baby (8 Bln) cirit-birit lak..knp ye..sbb kesan ubat tu ke? pas BF ja baby mst cirit..pelik la..

    Wani semak dengan Dr yang berhampiran ya.
    Kebanyakan antibiotik yang ibu ambil tiada kesan pada bayi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Google Lunafamily

Loading