Meneruskan Penyusuan Selepas Mula Berkerja




cerita ini mengenai seorang mummy muda (sebaye ku, muda la kan πŸ˜› – pewasan)
namanya Rizua (angkat tangan dear, cigu panggil namamu ni!)
yang gigih menyusukan anaknya, Khaira Auni Humaira (berusia 8 bulan 2 minggu)
semasa 2 bulan dalam pantang, khaira exclusive breastfeed (tak campur susu formula langsung!)
dan segalanya bermula semasa mummy Rizua perlu kembali bekerja
dan Khaira perlu ditinggalkan (tanpa stok ebm langsung) untuk berkursus selama sebulan
murid murid, apakah ebm?
ebm ialah expressed breastmilk πŸ™‚
dan fm ialah susu formula (anda akan jumpa banyak perkataan2 seperti ini di blog saya)

mari kita ikuti kisah mummy Rizua ineh (diedit2 sikit oleh ku-terutama bab puji2 ku (gaga))
———
ku terhenti penyusuan khaira selama sebulan
coz kene pg kursus btn+ induksi mase bln mei 2008 (sebulan)
masa tu die br 2 bln 2mggu..

Khaira mmg exclusively bfeed semasa pantang
mmg masa pregnant niat di hati mmg nak bfeed bby
tp mase tu xler cari ilmu bfeeding ni secukupnye
Disebabkn br jek join gomen nk xnk kene gak pegi
nnti xleh nk knpem pule kan (hati beeerat nak tinggalkan baby)
stok ebm pule xcukup sebab dalam pantang dulu xreti wat stok
ilmu bab bfeed sgt cetek,pam hanya sekali di opis,stok hanye cukup2 aje..

niat di hati nk nyusukan selama 2 tahun
ku plak mmg kalo buleh xnk khaira di susukan dgn fm
kerana ku tahu ku mampu nyusukan die exclusively
pk punye pk,kebetulan akak ade baby juge yg tue 2 bulan dpd khaira
so ku tggal kan die ngn akak n minte die susukan khaira sekali
Alhamdulillah akak mahu tolong nyusukan khaira πŸ™‚

Bile akak ku start kije (cikgu), khaira stat + ngn fm sbb xde stok ebm
akak plak mmg xbuat stok pun coz ank die xnak minum lgsung ebm dr botol
sggup tggu umi die balik…

ceritaku semasa di kursus pula
breast ku bengkak giler..susu melimpah ruah
tpakse dibuang sbb xreti nk simpan
peralatan yg ku bw hanya pam manual avent
hanya untuk melegakan breast yg bengkak di samping xmo susu kering

bila pg kursus ke tempat ke dua yg facility nye cam hotel gtu
ku teruskan ngepam n simpan wat stok, itupun 2x jek seari
sebab jadual sgt pack..so susu makin kurang n xdele selebat dulu
ku cari2 di intenet ubt utk xnk susu kering
ku ambil motilium 3x seari tuk ensure susu ade disamping minum oat

spnjg kursus ku hanya sempat bfeed kan 2 hari jek mase cuti agung n
mase 1 ari cuti khaira di bw dtg ke sana
2 ari jek sepjg sebulan tu!
Stok yg kubuat pule khaira xmo minum n freezer umh akak pule rosak.
So stok ku di buang begitu saje..

Memalam sokmo nangis igt kan die,kekdg time pam pun nangis sbb xdpt bfeed
die..sedih sunggguh mase tu
Sblum pulang dari kursus ku jumpe website susuibu.com
kat ctu kudpt byk info
ku order milkmaid tea n pil asi utk tambah susu

Pulang dr kursus kuteruskan usaha membfeed khaira
ambil cuti tuk susukan die selama seminggu
bykkn direct feeding khaira tuk stimulate more milk tp mase 2 top up juge ngn fm
sbb susu xbyk kucube memacam cara nk byk kan susu
Ku tpon juge Pn Kamariah (pengasas susuibu.com) n ade juge pegi jumpe Pn. Rita (pengasas MLO) minta nasihat diaorg
Stat kije, member (dila kpkt, thanks!) introduce la set spectra3 yg di jual di diyaluna.com
harga nye agk berpatutan dan
boleh buat double pumping jimat masa n tenaga disamping tidak lenguh.
Ku tpon terus sue ini n order spectra 3 tuk menambah prodctn susu ku secepat mungkin
sue menasihatkan agar kerapkan mengepam(walaupun tak keluar apa apa) n memacam lagi..

ku ikut nasihatnye, ku tabahkan hati, kuatkan semangat
ku pam 4-5 kali di opis, dan weekend pam juge

ku mahu buktikan ibu bekerja mampu nyusukan anaknye secara eksklusif
Alhamdulillah daripada 1-2 oz jek setiap kali ngepam

kini ku mampu mendapat 5-8 oz setiap kali sesi ngepam
( ku minum soya organic+oat+raisin tuk byk kan susu disamping
ambil pil fenugreek 3x sehari, so far sgt membantu ku)
susuku xdela sebyk sue ini(ehem ehem, bab ni ku terbatuk manja pula),hehe
tp cukup tuk khaira n cukup tuk ku buat stok ebm yang dari 0 itu
sehingga ku beli 2 door freezer tuk simpan ebm
dulu pakai 1 door xmuat nk simpan ebm n lelauk basah..hehe..
sekrg dpt bg khaira lebih fresh ebm tuk die consume hari hari
Alhamdulillah, dgn izin Nya usaha ku berjaya setakat ini untuk fully bfeed khaira

begitu juge dgn pertolongan sue yg hanya kukenal di alam maya ini yg xjemu2 mmberi khidmat nasihat f.o.c
dan pam spectra3 ku yg sgt2 berjasa yg ku sandang tiap2 ari ni

moga2 di permudahkan mnyusukan hingga khaira 2 tahun
begitu juge ibu2 mnyusu yg lain…
dan bukakan hati ibu2 yg sedang mengandung sekarang tuk eksklusif bfeed bby diaorg nnti
…amiiiinnn…
(riez, ku amin kan jua)
——-
ini adalah hasil pam-an riez utk sekali
menarik kan…daripada zero knowledge, susu kurang
tetapi berbekalkan semangat utk menyusukan anak
dan nasihat daripada saya yang tak seberapa
(terima kasih riez, kerana percayakan saya utk meng’guide’ dirimu)
rizua berjaya melakukannya!

stok ebm rizua, walaupun tak sebanyak cikpuan za
(za memulakan pengepaman semasa dalam pantang)
kisah rizua, iras kisahku juga…bermula dengan zero knowledge
zero ebm ..sehingga lah sekarang
tahniah rizua! Alhamdulillah atas kasih sayang-Nya, kita sama sama mampu menyusukan
dan membuat stok ebm..

khaira shomels, membesar dengan sihat ye nak!

Terima kasih rizua & khaira kerana sudi berkongsi cerita
sharing is caring kan πŸ™‚
jalan jalan ke blog rizua

Tips dari saya utk ibu yang mahu meneruskan penyusuan setelah mula bekerja:

Semasa di ofis (berjauhan dari baby)

  • Pam 3 jam sekali
  • Ataupun semasa breast rasa penuh
  • 20 minit sebelah breast (biarkan saja pam ON walaupun tak keluar apa apa)
  • 10 jam berada di ofis, anda akan mengepam sekurang2nya 3 kali

Semasa malam dirumah & weekend

  • Pam 3 jam sekali
  • Ataupun semasa breast rasa penuh
  • Atau 15 minit sebelah breast selepas menyusukan baby
  • Utamakan pengepaman di malam hari (pukul 12 pagi hingga 6 pagi) kerana hormon prolaktin amat tinggi pada waktu ini dan komposisi susu ibu lebih banyak lemak.

Nota untuk lactating moms yang bekerja : Target untuk dapatkan sekurangnya 50 botols ebm di dalam freezer kerana akan sampai masanya production susu harian anda merudum (saya pernah mengalaminya, dan berasa serik).

Production merudum:

  • sekali pam hanya 2 oz dan kadangkala titik2 sahaja
  • biasa berlaku semasa mama stress-dengan kerja, relationship etc etc
  • berlangsung selama satu ke dua minggu

29 comments

  • k.nieza

    salam sue, siapakah rizua dlm petikan di atas??? sampaikan salam akak padanya & mohon izin utk mencilok gambar stok ebmnya utk dipublish dlm blog akak yee… tq πŸ™‚

    Rizua adalah kawan sue kak nieza,
    Rizua, kak nieza kirim salam dan minta ijin ambil gambar ebm mu ye πŸ™‚

  • Riez

    salam k nieza..amik ler..sharing is caring gitew.. πŸ™‚

    kak nieza : Riez/Rizua dah ijinkan kak..:)

  • fiza

    saya tengah pregnant anak sulung baru 4 bln skrg..mmg teringin nak susukan anak w/pun bekerja.. thanks atas penerangan yang detail nie

    Fiza : InsyaAllah kalau ada kelas laktasi, Fiza join kami ye πŸ™‚

  • ayu

    salam… bila baca kisah ni rasa bersemangat sgt.. tp bila masuk bab kurang susu tu rasa risau sgt2… saya skrg dlm pantang…bersalin 16 mac lalu..ni anak kedua, mmg bercita2 nak bf baby exclusively…tp mcm tak berapa yakin.. saya cuma ada pam manual avent, boleh ke survive utk maintain byk susu? masa anak sulung dulu dlm pantang lg dah campur fm, pasal tak cukup susu. tp syukur saya tetap susukan dia sampai umur dia dua tahun…yg terkilan tu tak fully bf dia ms 6 bulan pertama..
    tolongla saya, ada masa saya tak yakin ngan diri sendiri…

    Salam Ayu : Ayu boleh terus menyusukan bayi asalkan Ayu faham mengenai kepentingan direct feeding semasa bersama bayi dan mengepam 3 jam sekali (20 minit sebelah breast) semasa berjauhan dari bayi.
    Ramai yang telah berjaya melakukannya dan Ayu akan jadi salah seorang daripada mereka πŸ™‚
    Hubungi saya secara personal sekiranya Ayu memerlukan sebarang sesi kaunseling.

  • Ai

    salam, good article. copy boleh? tengkiu.

    Salam Ai : Kalau copy perlu mentionkan link ke diyaluna.com ye πŸ™‚

  • ayuni

    oooo…..begitu rupenye ye. rasa bersyukur dapat tahu pasal blog ni. ingat senang je nk bf…tidak ye? baru sekejap tadi ym dgn kawan n die citer psl blog ni. skang tgh pregnant 6bln n happy sgt dpt info yang sgt berguna ni. time kasih byk2 πŸ™‚

    Salam Ayuni : Breastfeeding is natural, but it is a learned skills. Tahniah sbb ada kesedaran awal.Chaiyok dear.

  • nisa

    Sue…
    Saya ade masalah skit la.. skang ni saya guna Avent ISIS.. tp bile baca website awk ni teringin nak pakai spectra… setiap saya selalu pam dekat surau opis saya.. tp masalah nye, kalau saya beli spectra ni perlu ade plug elektrik.. kt surau saya takde…. waaaaaaaaaaa… bole ke saya nak guna spectra tanpa plug elektrik?
    Ofis saya plak takde cubicle cam ofis sue… help me…

    Nisa : Spectra kena ada electric port juga Nisa..
    Kalau macamtu, Nisa guna sweater sambil bekerja dan mengepam
    Bunyi Spectra senyap dan org tak perasan (buka MP3 sederhana volume utk mendapatkan mood sekaligus mengalih perhatian org lalu lalang πŸ™‚ )

  • nisa

    ooo ye ek.. kena ade port electric gak ek.. haduiii…. masalah nyer opis nisa ni memang terbuka habis.. kiri kanan depan belakang ade org…. hmmm kena fikir kan camne.. hehehhe

    Nisa : Salam Nisa..erm, ramai kaum Adam ke Nisa?
    Kalau guna single pump macam Kak Sue mu, buleh lagi diusahakan sorok2 dengan cara paksa mereka pandang belakang..hihi

  • nisa

    sue nak tanye skit, kalau kite simpan susu dalam bekas dadih tuh, bole guna banyak kali ker? ke sekali pakai pastuh buang???

    Nisa : Bekas dadih atau apa apa bekas sekalipun boleh digunakan berkali2 kalau :
    – tiada perubahan fizikal seperti pecah, retak, calar etc etc
    – tiada perubahan suhu berlaku iaitu dipanaskan
    Mengenai selamat atau tidak, kena refer angka di belakang botol di mana tak silap Sue yang selamat 2,4 dan 5
    (Sue kena cek balik) Atau kalau sesiapa ada pendapat..

  • nisa

    ooo bole la simpan ek…. nisa ade gak tgk angka belakang botol tuh, tp tk ingat plak bile refer kat sini.. huhuhu.. balik nnti kena tgk balik.. thank ek πŸ™‚

  • Rina

    alhamduliilah dalam 3 ari keje…1 session dpt 4@5 oz…so time keje dpt la 3 x session…sbb keje bnyk πŸ™
    then malam continue lagi…seronok…walaupun bjauhan ngan bb…
    ok nk tnya, yg kak sue kata each breast dlm 20 mins tu…leh campur ke susu belah kiri and kanan dlm satu sesi? sbb kadang2 belah kanan kurang…terus cont to belah kiri….so dlm 1 session dptla penuh satu botol….plz guie ye kakk..

    p/s : terserempak dgn seorang ibu di ofis dan menegur “Rina kalau selalu pam susu nanti susu cepat kering”…terkedu dan saya tegaskan blk ” Makin banyak perah makin banyak susu keluar kak” tapi dia tak percaya ..rupanya ramai ibu2 yg masih tak tau kepentingan BF ni..expecially nk buat EBM…bnyk cabaran rina kat ofis kak πŸ™

  • eiyna

    lepas baca crita rizua rasa menyesal lak coz x bfkan anak sulong dari usia 3 bulan hinggala skg, akibatnya anak skg mudah dapat sakit (mayb kurang antibodi) skg nekad kalu ada rezeki second baby nak bf sepenuhnya, ya Allah tetapkanla nekad hambamu ini…

    Salam Eiyna : InsyaAllah second baby dan seterusnya boleh dapat khasiat susu ibu yang sepenuhnya..Amin..Sue doakan..

  • MuzZz

    salam..
    Menarik sgt website..sbb saya dpt byk gak tips tentang breastfeeding. Sehingga sekarang saya masih tak mampu nak bekalkan EBM yg cukup untuk anak saya..selalunye saya pam kat ofis 3kali..dpt la dlm 12oz-15oz…semenjak dua menjak ni..makin merosot..huhu..sedey..anak saya minum minum dgn byk..pernah bg 25oz..separuh hari je dah abis..huhu..kadang2 tertekan gak..camne nak banyakkan susu ni…huhu..

    Muzz :

    12 -15 oz cukup sedang elok utk ditinggalkan kepada anak.
    Kalau Muzz tinggalkan lebih sampai 25 oz, bayi:
    – akan minum banyak semasa siang kerana mereka akan menghabiskan apa sahaja yg didalam botol
    – pengasuh akan berikan susu setiap kali dia ‘berbunyi’
    – bayi akan kurang menyusu malam
    – seterusnya susu Muzz akan berkurangan berikutan less signal diterima dari anak

    Apa yang penting bukan berapa Muzz dapat tetapi adakah bayi dapat menconsume semua yang Muzz tinggalkan dengan baik (iaitu 2-3 jam sekali, 3.5 oz sekali minum dan ebm dipanaskan kurang daripada 40 darjah celcius)

  • MuzZz

    Ooo..macam tu ke?Pengasuh ckp anak minum 5oz skali..dlm 1 ke 2 jam..sbb tu EBM yg muz bekalkan cuma leh 3 kali feeding je. Kalau direct bf pn..anak minum kerap..dlm 1-2 jam skali..mlm masa tido je 2-3 jam skali..hehe..nasib baik kes mak malas bancuh susu..hehe..
    So..macam mana nak atasi masalah ni ye? Seeloknye bekalkan kat bbsitter 3.5oz each bottle ek?

    Salam Muzz : Muzz boleh cuba kurangkan 3.5oz ke 4 oz each bottle dan minta pengasuh offer setiap 2-3 jam dan bukannya setiap kali cooing. Sue tak faham, malam2 Muzz bancuh susu formula ke?
    Utamakan direct feeding dan susukan bayi semasa malam ye.
    Jika bayi Muzz sudah berusia 6 bulan lebih, Muzz boleh tambahkan sneknya seperti puri buah mahupun puding sebagai selingan susu. Selamat mencuba πŸ™‚

  • MuzZz

    Thanks atas cadangan K.Sue..hehe..tetiba jd akak..
    Insya Allah Muz akan cuba..
    Muz mmg fully bf bila ada ngn bby..siang/malam..dan sikap mls basuh botol/bancuh FM sedikit sebanyak mendorong utk Muz bg bf sepanjang masa.. ;P Dulu masa ada stok(dlm pantang)..bleh bg EBM utk top-up..sekarang if tak cukup..paksa je bg bf dulu..unless da meraung2 sgt..baru top-up FM sket. Bby baru 4months..so harap sgt2 dpt fully bf.. tak sabar nk tunggu setiap weekend mmg bby fully bf.

    Salam Muz : Usah tambah ebm ataupun FM semasa bersama baby, susukan dia juga. Susu ibu ialah supply and demand, sekiranya demand itu digantikan dengan FM, supply juga akan merosot.
    Jangan skip mengepam 3 jam sekali semasa berjauhan dari baby ye πŸ™‚
    Mungkin Muz boleh join Kelas Penyusuan Sempena Ramadhan dimana kami juga mencover topik Low Milk Supply.

  • MuzZz

    Ooo..macam tu ke..sbnrnye banyak benda nak tanya lagi..Kelas tu kat TTDI Jaya..tapi Muz kat Kulai..hehe..tu ingat nak join kelas yg kat JB bln ogos nanti..tp kelas tu just untuk pa/ma yg expecting je ke? utk yg dah ada bby nk join bleh?ada gak tanya via email tapi takde response pn..

    Muz boleh join kelas di JB utk lebih faham mengenai ilmu Penyusuan Susu Ibu. Maklumat lanjut, boleh hubungi Cik Nor: 017-7223008 dan email pertanyaan/pendaftaran pada sarakidsjb@gmail.com dan cc pada admin@sarakids.com
    Pertanyaan melalui email belum sempat saya jawab dan serasanya lebih mudah komunikasi jika bertemu muka berbanding email dan SMS.

  • iza

    salam sue,

    baby saya dah 2 bulan ++…and fully bf…saya ada wat stok ebm…ttp just simpan di peti ais bawah sahaja…stok ebm di freezer tak pernah buat…saya ada masalah skit….maybe dlm bulan 8 or lps raya saya kena p kursus selama sebulan++…soalannya adakah saya sempat utk wat stok ebm?saya masih tidak faham bilakah ebm perlu di simpan di freezer(bhgn atas) n di peti ais dibhgn bawah?utk penggunaan ebm pulak…yg mana perlu didahulukan …ebm di dlm freezer or ebm di bghn bawah peti sejuk?apakah ebm yg di simpan di kedua2 tmpt ini mpunyai khasiat yang sama?sekiranya saya tak berkursus..perlukah saya bekalkan ebm di freezer ke pengasuh?harap sue dpt bg penjelasan yg sedetailnyaa…and kalu boleh bagi satu situasi..agar dpt saya memhami dgn lebih jelas….harap su dpt me’reply’ secepat mungkin..coz sy skrg nie mmg tgh terdesak kumpul ebm…tima kasih banyak2..

    Salam Iza : Saya kesuntukan masa untuk reply dengan details. Iza boleh refer panduan penyimpanan ebm dalam Buku Panduan Penyusuan Untuk Ibu Berkerjaya untuk mengetahui berapa lama susu perahan (ebm) tahan dalam fridge mahupun freezer.

    Secara ringkas, ebm di fridge tahan sehingga 5 hari dan di freezer tahan sehingga 3 bulan (bagi peti ais 2 pintu).

    Masih sempat bagi Iza utk buat stok di dalam freezer dan memang dinasihatkan ibu2 mempunyai sekurang2nya 50 botol ebm beku di dalam freezer bagi tujuan2 keselamatan (hehe..) Maksud Sue, senang bila ada backup susu kalau terpaksa ke kursus atau ada hari2nya yang ibu tidak menghasilkan susu yang cukup utk bekal anak pada hari esok.

    Bagaimana utk membuat stok:
    1. Pastikan Iza ada bekal susu utk anak esok (katakan 15 oz=5 botol) dan selebihnya daripada itu Iza boleh simpan sebagai stok beku.

    Bagaimana memberi anak susu perahan (ebm):
    1. Iza boleh berikan (contoh 15 oz=5 botol), semuanya susu fresh yang diperah semalam
    ATAU
    2. 3 botol ebm beku dan 2 ebm fresh
    ATAU
    3. First in First out ebm beku

    Sekiranya anak Iza berumur dibawah 6 bulan, Sue advisekan Iza ikut cara ke-2. Bagaimanapun ianya terpulang kepada Iza.

    Mengenai khasiat, saya pernah terbaca yang ebm beku kurang khasiatnya berbanding segar, walaubagaimanapun saya belum berjumpa sumber rujukan sebagai bukti fakta demikian.

    Details lebih lanjut, Sue galakkan Iza menyertai Kelas Penyusuan Sempena Kedatangan Ramadhan pada 1 Ogos ini. Terima kasih.

  • fida

    salam kak su…
    saya bf n baby saya baru 3bln tp mslh skang susu saya dah kurang la…
    ada suggestion pil or ubat tuk tambah kan susu.
    thanks..

    Salam Fida, saya tiada suggestion pil atau ubat. Saya cadangkan Fida berjumpa kaunselor laktasi utk kaunseling session bagi memahami keseluruhan kes, mengapa Fida mengatakan Fida kurang susu.
    Selain itu, ianya bagus kalau Fida dapat datang ke Kelas Penyusuan Susu Ibu kami. Jadi Fida boleh memahami bagaimana merealisasikan penyusuan susu ibu bagi ibu berkerjaya.

  • harlinda

    Salam kak sue..
    Nak sng cite, prob saya sama dgn Muzz…susu yg dipump di ofis maksimum bleh dpt around 12 – 15 oz..tp baby Danish yg ditinggalkan kat umh BS ckp die minum more than that. Lyn cube tmbh jd 20 oz. But still x cukup gak..d next day tmbh lg jd 21.5 oz, still BS ckp baby Danish asik nangis je even dah bg susu sbnyk 3.5 oz skali feeding. Kadang2 baby Danish bkn nangis yg meraung2 tu. tp die suka merengek2 n lame2 melalak. Sepatutnye setiap kali lps nyusu,baby kena tdo blk ke or is it normal die berjaga je kdg2 smpai 1-2 jam? mcm kak sue gtau kat Muzz, suh BS bg susu kat bby every 2-3 hours, bkn stiap kali die menangis/cooingkan..but if die still nangis/cooing even dah bg susu 3.5 oz, nk wat cane ye?bkn ke bg susu tu jer caranye? baby Danish x kolik pun…ke die ni mmg jns bb yg kuat merengek?tp bile weekend sng cket coz bile die merengekje, sy trus direct bg B kt die…bru la die OK dlm tmpoh yg lame…(slagi B x cabut)..FYI, baby Danish dah berumur 2months n 1 week.Sbnrnye, brp oz maximum yg baby mnum spatutnye bile time mama dieg kije?(7a.m to 7p.m)…plzzzzzzzzzzzzzzzzz help me kak sue…really need ur help desperately…..sy x de langsung stok EBM nih! risssaauuuuu sgt2!

    Salam Harlinda, secara average bayi dibawah 6 bulan minum 30 oz sehari dalam tempoh 24 jam. Jadi sekiranya Linda meninggalkan baby selama 10 jam, bayi hanya memerlukan 10-13 oz sahaja secara teorinya.
    Bayi yang diberi minum menggunakan botol akan cuba menghabiskan apa sahaja yg didalam botol.
    Cadangan saya :
    – Gunakan botol yang berflow paling perlahan
    – Pemberian minum susu menggunakan cup kecil/sudu instead of botol
    – Dapatkan permainan yg boleh menarik perhatian anak semasa di nursery
    -Atau buka sarung tangannya supaya dgn menghisap tangannya akan dapat menenangkan dia selain daripada diberi susu sentiasa
    Susu perahan yang diberikan terlalu banyak boleh menyebabkan kurang demand dari anak kepada ibu semasa malam seterusnya akan efek suply ibu.
    Saya harap saya membantu πŸ™‚

  • imie

    salam…sy ibu kepada 2 ank..ank sy yg sulung hy sempat BF selama 3 bln saje.tu pn sudah dicampur dgn FM masa dlm pantang lg.masa tu mmg sy x de langsung ilmu pasal BF ni sehingga la sy mengandungkan ank yg ke 2.masa tu dlm 8 bln pregnant sy ada jupe sorg kakak yg baik hati kat surau(di ofisku). dia tgh pump susu.actually sy dh kenal akak ni… ni dekat department lain,so kenal2 mcm gtu jela..lepas solat zohor pd ptg tu, tergerak hati sy nk mendekati akak yg comey itu.lalu bercerita la akak tu pasal breast feeding n EBM.mcm2 soalan yg sy ty psl EBM. n dia pn dgn semangat menjawab seme soklan2 sy.lepas balik ke ofis,terus sy cari web yg ada jual pump n sy cuba servey harga pump2 yg ada dkt website tu. masa tu sy belom kenal pump breast ni.mmg buta huruf!huhuuu..alhamdulillah,selepas melahirkan ank ke 2, sy dpt beli spectra3 berkat semangat akak yg td tu..ups lupa!nama akak tu pn Haslina.dn skng pn Haslina dh jd kakak angkatku yg baik hati.skang bb sy dh 2 bln n exclusive BF.insyaAllah, berkat n semangat mommies yg ada kat cni sy akn teruskan sehingga 2 thn!

    kat cni sy nk ty puan sue.. setiap kali pump, jum EBM sy dlm 6-11oz. cth;jika 1 sesi sy mengepam sy dpt 6oz, bley tak sy campur dgn EBM sy yg da next sesi mengepam.i mean EBM lepas 3 jam kemudian.
    sbb sy akan simpan EBM dlm freez setiap botol 3.5oz dan label kan tarikh n ms mengepam.sbb nk cukupkan setiap botol 3.5oz sy akn campur dgn EBM sy yg da next pump.bley tak sy buat camtu?harap pn sue fhm soklan sy ni.dh berbelit2 plk jadiknye..

    Tahniah Imie!
    Susu perahan boleh dicampurkan seelok2nya dalam hari yang sama dan dengan suhu yang sama πŸ™‚

  • harlindahalim

    Kak Sue Lunatots yg sy kagumi..

    Nak tanye…sepatutnye BS bagi minum susu (yg ditinggalkan pd waktu bekerja) ikut demand baby OR everytime die nangis? Kdg2 BS lyn bg minum skali harung 6oz kat my baby..alasna die baby nangis,,so, die bg la susu lg..boleh ke camtu kak???

    Linda : Pemberian ebm semasa di rumah pengasuh :
    – Jika diberi menggunakan botol, gunakan teat bersaiz 1 (newborn)
    – 2.5 oz ke 5 oz sekali minum sudah memadai
    – Biasanya bayi minum sekejap, sikit sikit dan sambung minum selepas lagi 20 minit
    – Dan ada juga bayi yang boleh habiskan satu feed (2.5 oz ke 5 oz) secara terus
    – Jika bayi masih menangis, cuba cek suhunya, keadaan perutnya, lampinnya dan lain lain

  • farra

    salam kak…

    sedih + terharunyer ngan sumer2 ibu yg hardwork tuk produce susu masing2..alohai kak….f nie sedey giler sbb susu pon drop gak sejak lan pose ari tue…dh +fm sbb bb xcukup tp still pumping n kalau de lebih memang kasik kat BS…adui…sedeynye tgk bb isap FM..xsuker..xsuker…huhuhuh….xsuker biler tgk bb isap FM..macam la mummy dier xder susu…cmner nie kak….mcm2 dh nie makan….pump pon cm dah xnak pam jer susu sbb B cm dh x gemok ngan susu..huhuhuhuuuuuuuuuuuuuuuu

    tolong la kak….!!!!

    Salam Farra : Payudara yang tidak ‘rasa berisi’ bukan bermakna tidak ada susu. Teruskan mengepam 3 jam sekali, 20 minit sebelah payudara semasa di pejabat dan menyusukan anak secara direct di rumah/weekend tanpa campurtangan formula.
    Susu ibu adalah supply and demand, selagi ada permintaan, susu akan dihasilkan. Selamat berusaha Farra!

  • shary

    su

    ebm stock ni klu dlm freezer tahan brape lama.

    Shary, bergantung kpd jenis freezer. Untuk panduan, refer buku ini

  • khalafis

    salam kak…bagus n saya amat kagum dgn akak memberi susu ibu kepada bby….
    saya pun mengalami masalah yang saya….saya dah 3 bulan bekerja selepas berpantang hari tue..
    ank saya bermsalah n dia memng tk nak susu formula… dia sggup minum air suam n mkn nestum sahaja…..
    macam mane sya nk dptkan produk utk menmbhkan susu kerana ini boleh membtu ank saya minum susu semasa saya bekerja….tolonglah saya….

    Salam Puan Khalafis,
    Makanan terbaik bagi bayi berusia dibawah 6 bulan mengikut polisi Kementerian Kesihatan Malaysia.
    Organ dalaman bayi dibawah 6 bulan masih belum matang untuk menghadamkan makanan selain susu ibu.
    Puan boleh berjumpa konsultan laktasi di susuibu.com atau menghadiri sesi kaunseling dengan saya.
    Harap maklum.

  • sha

    Salam sume mummy and ibu2 di luar sana. sy rasa sedey sgt ni..dah 2 minggu production susu ku merosot..kisah sedey ni bermula pabila kau diasrankan oleh dokter untuk makan ubat n antibiotik untuk mengubati penyakit enzima yang telah teruk aku alami..(aku berdendam dengan dokter nih!)alhamdulillah sakit kulit ku sembuh sepenuhnya..tapi yang sedey nyer susuku merosot..uhuhuhu…
    macam2 telah ku cuba utk kembali pada asal..makan air rebusan halba..longan kering..kurma cina..air pegaga..tapi hasilnya hampa..
    sebelum ni, ditempat kerja..dapatla jugak kumpul 30z x 3 botolx 3 session.tapi kali ni..sedey sgt..1 botol jer utk 3 session pam. tu pon tak penuh.xsmpai 5 oz pon.saya dah setkan pikiran..positif30000x…tapi nampaknya hasilnya belum kembali seperti dulu.
    kak su..tolongla…kecewa giler dah ni…
    lagik tambah sedey..malam tadik…bucuk ku luqman (bb 4 bulan) mengamok lapar…
    dia nak BF tapi tarik2..(pada firasat ku sebab susu tak keluar.ye ke dak?) dia hisap..tarik2..
    betoi2 menguji kesabaran..bayangkan dari kol 9 sampai 3 pagi..dok berperang dgn dia..
    kesian pon ader..dia nak tdo..tapi lapar kot..merengek2..kejap2 main..kejap2 nangis..
    lastly…sy telah melanggar prinsip sendirik…sy bancuh FM dlm botol..100ml..laju je dia minum depan sy..uhuhuhuhu..pastu baru dia bole senyum n tdo dgn lena..uuhuhuhhu…

    salam sha : kebanyakan antibiotik tidak menyebabkan pengurangan susu kecuali jika dinyatakan dalam kesan2 sampingannya.
    Perjalanan breastfeeding ada byk up dan downnya. Kadang bayi merajuk, kadang produksi susu ibu terganggu, bila tiba usianya 3 dan 6 bulan, growth spurt berlaku. Banyak faktor yang menyebabkan bayi fussy ketika penyusuan.
    sha digalakkan bertenang, susukan anak sekerap mungkin, pam 2/3 jam sekali, ambil milk booster yang mungkin dpt membantu. Sekiranya masih berterusan, sha boleh berjumpa konsultan laktasi yang dpt mengevaluate situasi sha dgn lebih tepat. InsyaAllah.

  • intan shimah

    salam pn sue…

    salam kepada ibu-ibu sekalian…

    sue, anak saya dah pun 6 bulan.alhamdulilah, so far saya berjaya melepasi target untuk menyusu sehingga 6 bulan dan akan terus menyusu sehingga 2 tahun. insyaallah…baru2 ni, saya bertukar babysitter sbb kak yg lama pregnant n mengalami alahan yg teruk…first day berlalu, aduyai..sedihnya..memang nangis..geram..sume ade…tapi xtau nak share or tanya sapa..kak pengasuh tu ziarah ke rumah pada malam tu…biasala org lama kan..sedih sgt….yg paling geram husband dia pom pang pom pang berleter la, xkenyang…xtido jerap la….anak saya alergik susu ibu…so kena bagi FM.untuk pengetahuan sue, anak sy baru kena campak sekam yg ruam2 tu la….pastu sebelum nie…dia ada mengalami masalah kulit…bahagian kaki naik biji2 kecil yg amat banyak sampai kita pon geli….di bahagian pinggang ada 2 biji besar setengah syiling 5 sen….kesian tgk dia menggaru sana sini….sampai ke saat ini…
    saya dah bejumpa 9 org doc…semuanya kata alergi n confirm bukan penyebab susu ibu seperti yg dikatakan oleh laki kaki pengasuh tu…..yg terakhir sy jumpa specialist kulit n katanya bukan campak, kudia buta or penyakit kaki tangan mulut tapi alergi…sy ada tanya ibu kena pantang makan apa2 tak…dia kata xpyh sbb susu ibu memang sudah ditapis…
    sehingga saat ini, anak sy masih mengalami biji2x tu dan ruam2x…dah xtau nak berubat kat mana..
    sehingga saat nie, saya amalkan xmakn ayam n daging or benda2 yg gatal kot2 itu penyebabnya….kak pengasuh tu komplen anak sy xtido jerap n kesian kat dia sbb lapar…kena bg FM…sy dah terang n tegaskan kat dia prinsip saya…saya xtau mcmana nak selesai masalah ini…..org senior drpad kita susah sungguh nak terang..apa yg saya takutkan ialah mungkin tindakan beliau beli FM n bagi sepanjang ketiadaan saya….mohon sue advise mcmna nak setel or ibu-ibu ada idea?
    tentang biji-biji tu naik di bahagian seluruh kaki anak saya…mengumut (org kedah kata) byk sgt….sapu krim dia kurang…cuma org sekeliling yg xsabaq…kata campaq..if campaq mesti dah habs..lagipon 9 org doc konfem bkan..mcm depa pulak pandai drpd doc yg ngaji lama..?:)
    maaflah ibu2 kot saya nie byk ngomel..nielah masalah sy….sy dah xtau mcmna nak confident ‘mereka’…kdg2x pikiaq jenuhlah semua budak nak sama..nak tido ja..senang kot keja depa…lgpun bukan saya letak free..siap bg lebih..xmo berkira sbb org ngasuh anak kita so harap jgn la nak yg mudah ja…

    mohon sue n ibu2 yg ada pengalaman dapat bantu saya…for ur info, production susu dah kurang terSGT2….sib baik ikut petua harlindahalim n sue yg superb nie…stock EBM…

    Salam Intan : Mengenai keadaan anak Intan, orang yang pakar untuk mendiagnosis keadaannya ialah doktor kulit atau pakar kanak kanak.
    Dari segi pandangan laktasi, susu ibu adalah makanan bayi yang sepatutnya dan betul, badan ibu adalah filter yang terbaik kerana -> Mom knows best πŸ™‚
    Selamat meneruskan penyusuan, mengepam dan membuat stok ye.

  • nurul f

    salam
    saya memerlukan pertolongan…
    bgaimana nk start wat stok..
    ap yg perlu sy ad???
    sy ibu kpd 20rg anak lelaki
    15bln n 50hr
    anak prtama sy stop bf ms umur 9bln..waktu tu sy prgnt..puas dpaksa tp dia xmahu..sy bg dia fm gak slpas mula bekerja..sgt2 sedih ms tu..
    sy nk bf exclusively for 2nd son kali ni tp sy xtahu bagaimana..please..help me

    Nurul, bagaimana saya dapat tolong Nurul ialah, Nurul boleh datang ke Lunatots Cheras melalui appointment terlebih dahulu.
    InsyaAllah saya boleh luangkan sesi kaunseling untuk Nurul dan suami.
    Selain itu, Nurul juga boleh merujuk kepada artikel di http://www.diyaluna.com atau mana mana laman web yang menyokong penyusuan susu ibu seperti http://www.sarakids.com

  • miza

    Sue, suka baca ur blog ni banyak info. Akak dah melahirkan anak yg keempat. baru timbul kesedaran nak fully breastfeed. Alhamdulillah dah nak masuk 4 bulan dah pun. cuma risau sikit stok makin berkurangan. pastu bila mengepam awat makin sikit. dulu akakpakai avent manual n now dah beli spectra 3.. Akak dah tambah bilangan waktu mengepam. so each session skrang ni dpt dlm 3 to 4 oz je…is it normal? ada class tak kat melaka ni? Nak attend..seriously.. tx sue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Google Lunafamily

Loading