Category : Penyusuan Susu Ibu

post image

KENA KE BELI BREASTPUMP?

KENA KE BELI BREASTPUMP? Memang kena — “Tapi Cik Sue saya tak bekerja. Maksud saya kerja dari rumah dan sentiasa bersama anak” Kalau begitu pakai pam single je. Untuk standby waktu breast sakit lepas melahirkan. Kadang tu kena keluar juga ke hospital kan. “Saya bekerja Cik Sue — boleh pakai single pump” Kalau Cik Sue

Read More →

Saya Baru Melahirkan dan Mahu Menyusu

Melahirkan bayi merupakan satu momen yang tidak akan kita lupa sepanjang kehidupan kita biar jumlah keberapa kalipun bergelar ibu, kan? Apatah lagi momen menyusukannya. Pasti ianya suatu yang mendebarkan namun bagi ibu yang mempunyai informasi awal, mereka akan lebih bersedia. Saya menerima mesej dari ibu yang risaukan keadaan penyusuan susu ibu bayi mereka terutama di awal kelahiran.

Read More →

Tips Berpuasa dan Menyusukan

Saya kongsikan tips-tips berpuasa untuk ibu bekerjaya yang menyusukan bayi atau anak mereka. Berpuasa sebenarnya tidak akan mengurangkan volume of milk supply (Kerana kadangkala susu ibu tetap berkurang walaupun bukan semasa bulan puasa) Magisnya, komposisi susu ibu itu akan diatur mengikut nutrien dan makanan yang diambil semasa ibu itu berpuasa Semasa berpuasa, secara automatis badan ibu akan membuat perubahan terhadap

Read More →

post image

Dilema Ibu Kembara Menyusu – Berita Harian

Artikel daripada Berita Harian 30 Oktober 2012 Aini ibu berkerjaya yang bersemangat tinggi hendak menyusukan bayinya dengan susu perahan ibu (EBM) secara eksklusif. Bagaimanapun, tuntutan kerjaya memerlukan dia menghadiri lawatan kerja ke Jepun selama lapan hari. Dilema Aini, kembara itu tanpa si kecil di sisi. Tanpa pengalaman, ibu muda itu gusar bagaimana cara untuk mengendalikan

Read More →

post image

Rangsang pengeluaran susu ibu – Harian Metro

Oleh : Oleh Siti Zarinah Sahib 11 September 2013 “Tiada susu, susu tidak keluar atau susu sedikit”. Ini antara ru­ngutan yang biasa dide­ngar terutama bagi ibu yang baru kali pertama melahirkan anak. Berhadapan situasi ini membuatkan ada antara mereka terfikir untuk memberikan susu formula kepada bayi ter­utama selepas beberapa jam melahirkan anak lantaran tidak sanggup

Read More →

post image

Perlukah Makanan Tambahan ketika Menyusu – Pa & Ma Mei 2012

Terdapat kajian (Hamosh,1991) yang menyatakan bahawa anda tidak memerlukan makanan tambahan mahupun suplemen dalam bentuk vitamin atau mineral. Sebaliknya anda hanya digalakkan untuk mengikuti graf pemakanan yang dicadangkan oleh kebanyakan pakar pemakanan. Graf berkenaan banyak menekankan pengambilan nutrient yang terdiri daripada buah-buahan, sayur-sayuran, nasi, daging ayam, daging lembu dan ikan. Diet yang sihat sebegini sudah

Read More →

post image

Penyusuan bayi secara eksklusif – Akhbar Sinar 3 Julai 2012

Artikel tulisan di akhbar Sinar Harian (3 Julai 2012) Di Malaysia, peratusan ibu menyusu bayi secara eksklusif masih lagi rendah jika dibandingkan dengan negara Asia lain. Untuk pengetahuan, Malaysia adalah negara terendah bagi penyusuan bayi secara eksklusif dan merupakan negara tertinggi dalam penggunaan susu formula. Penyusuan bayi secara eksklusif, satu langkah penting ke arah perkembangan dan

Read More →

post image
post image

Bercerai Susu

BERCERAI SUSU. Inilah istilah digunakan untuk : 1. Memperkenalkan makanan pejal kepada anak semasa usiannya 6 bulan 2. Memberhentikan penyusuan susu ibu pada usianya 2 tahun atau lebih Artikel ini memperkatakan tentang perkara no 2. Bayi akan melalui pelbagai fasa berbeza semasa proses ini. Biasanya proses bercerai susu akan berjaya jika dilakukan secara perlahan-lahan atau

Read More →

post image
post image

Penyusuan Susu Ibu – Malaysia

  Dah lama saya tak bercerita tentang penyusuan susu ibu secara tulisan Walaupun hampir setiap hari saya sebut melalui perbualan harian Melihat kembali tahun 2010, saya selalu blur fungsi update status di FB Mungkin sama blur macam orang lain melihat saya update blog Alhamdulillah (hihi betullah Alhamdulillah sebab bersyukur) sekarang saya faham kepentingan berkongsi perkara-perkara

Read More →

Kenapa Susu Saya Sedikit

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku Kau hantar petanda suruh aku terima kamu ooh.. Hati ku rasa sesuatu.. Sepanjang petang mood mokcik ialah Cinta Muka Buku Begitu juga runut bunyinya – oleh Najwa Latif Tepat pukul 3 petang, saya makan nasi dan keluar bekerja Iaitu merancang sesuatu di tempat lain selain rumah (hah, iyelah

Read More →

post image

Berapa Banyak (oz) Bayi Minum Susu Ibu

Kebanyakan ibu yang merasakan dirinya mempunyai masalah penyusuan sebenarnya bukanlah bermasalah Bila ibu mengadu yang dia penat mengepam dan masih tidak dapat menghasilkan susu yang ‘cukup’ untuk anaknya Katanya susu itu ‘sikit’ jika dibandingkan dengan jumlah yang diminum oleh anaknya semasa beliau berkerja Setelah semua minuman/makanan penambah susu diambil Dan semua usaha telah dilakukan, namun

Read More →

90 hari

Bukan mudah menjadi ibu Leka berkerja demi masa depan keluarga, ‘aset’ dirumah dibiarkan dengan bibik/nursery Masa depankah itu? Saya sokong 90 hari -atau lebih- untuk lebih kesempatan menyusukan dan membelek belek anak dirumah *Jom klik banner di atas untuk menandatangani petisyen tersebut

1 2 3 4

Google Lunafamily

Loading